duminică, 5 aprilie 2020

Adevaratul sos de esalote

GRATAR CU SOS DE ESALOTE

In aceste dificile zile, cei care aveti curte sau balcon (dar nu numai voi) puteti sa va ingrasati ca niste porci, consumand gratare si fripturi si diversecarnuri suculente. Dar ce ar fi un gratar fara un sos? Ar fi ca un 1 Mai muncitoresc fara mici si bere. Motiv pentru care eu va arat aici cum sa faceti binecunoscutul sos de esalote.
Pentru necunoscatori, esalota (shallots in engleza) este o ceapa mai alungita, mai roza si mai putin iute. La magazin e mai scumpa decat cea obisnuita iar daca incercati,sa o cultivati, veti in,telege de ce: esecurile sunt mai frecvente.
Avem nevoie de:
3-4 esalote mari;
1 lingura ulei;
25 g unt;
2 linguri smantana;
400 ml vin de gatit (dar eu am folosit 50%vin de gatit 50% vinul care l-am asociat mesei);
100 ml supa de vitel (in lipsa lui puteti folosi un concentrat, cub sau praf, ce aveti la indemana).






Dupa ce se marunteste esalota, se topeste untul in ulei si cand acest amestec e lichid si translucid, se adauga ceapa. 

Se lasa pana cand solzii de esalota devin aproape transparenti si atunci se adauga vinul si supa de vitel.

Se lasa la fiert pana cand lichidul se injumatateste si compozitia are consistenta unui sirop; in acel moment se adauga cele 2 linguri de smantana si eventual faina, pentru ca sosul sa fie legat. 


Se mai da un clocot si se serveste peste gratarele zemoase de miel si vitel.

O mentiune speciala vinului, e vorba de Petit Rouge din Val d'Aosta, un soi specific zonei, obisnuit sa creasca in vii de altitudine. 
Si sa nu imi ziceti ca nu puteti face gratar penca nu gasiti carbune. Se poate face foarte usor o bocsa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu