luni, 13 aprilie 2020

Fondue din Val d'Aosta


Dupa cum bine stiti, Aosta este regiunea (grand)paradisiaca si francofona a Italiei dar poate ca nu toti stiti ca are si niste surprize culinare.


Datfinca e sezonul rece, asa putin rece cum e el anul asta, va arat cu ce i-am delectat eu pe partenerii mei de ski. E drept ca era anul trecut.
Am fugit pe skiuri intr-o zi in valea vecina din tara vecina si am cumparat branza specifica vaii, asta dupa ce aflasem care e reteta specifica.
Ingrediente:
cam 750 g Fontina (brinza specifica Aostei);
cam 500 g Tomme de Savoie (din care o parte e bine sa fie deja rasa);
galbenusurile de la 4 oua;
400 ml lapte;
nucsoara;
puristii ar pune si rodul muncii unui caine din rasa Lagotto Romagnolo. Cunoscatorii stie cu ce se ocupa acest caine in ziua de azi, eu o sa vin cu scuza ca nu aveam caine cu noi la ski si ca cum putea saracu' sa caute trufele sub zapada?


Intai se curata brinzeturile de crusta si se taie in cubulete marunte dupa care se pun la macerat impreuna cu laptele, timp de 2 ore. Ideal este ca vasul sa aiba o buna capacitate de difuzare a caldurii, deci fund gros de fonta, ceramica sau altceva si sa si preparam totul pe un foc mocnit de lemne. A fost prea greu sa caram asa ceva cu noi la ski, deci ne-am multumit cu un vas de teflon.
Dupa ce trec cele 2 ore de macerat, se incalzeste incet vasul cu continutul lui si se amesteca (ideal cu un tel de mamaliga) pentru ca brInza sa nu se lipeasca de fund. Tot acum se aadauga si nucsoara, eventual sarea si piperul.





Se amesteca bine galbenusurile cu branza rasa (unii pun acum si una-doua linguri de malai) si se adauga compozitiei cand branza este aproape complet topita in lapte; se continua amestecarea astfel incat compozitia sa ramana in fire mici pe tel dar in acelasi timp sa isi pastreze omogenitatea.






Se mai lasa cateva minute pe foc si se serveste: fie se pun trufe(n-aveam caine cu noi), fie ciuperci de padure(era iarna), fie mezeluri in farfuriile mesenilor, abia peste acestea se adauga fondue. Se mananca cu paine prajita si langa se bea un vin alb de Savoia (Rousette, Apremont) fie un Asti alb si sec.
Pofta Buna!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu