MIEL CU CIMBRU SI MIGDALE
Inspirat de retete pirenaico-iberice.
Mielutza, ceasta delicatesa a sarbatorilor Pascale, poate fi degustata in nenumarabile feluri. Anul acesta m-am gandit eu sa o fac altfel, nu stiu daca in fiecare an o sa am inspiratia de a fi original.
In concluzie, pentru inceput se ia asa:
1 picior sau umar de miel, intre 1 si 2 kg, ideal lmiel de lapte de la munte;
50 g de migdale;
50 g de stafide;
2 foi de dafin;
2 catei de usturoi;
100-200 ml vin rosu
1 legatura de cimbru (poate fi si jumatate cimbru, 50% cimbrisor);
boia;
unt;
ulei de masline (spaniol sau francez)
O alta chestie necesara este un vas de ex de fonta smaltuita, care sa reziste la a fi folosit si la prajit si la fiert dar si in cuptor.
Se curata grasimea de pe miel, sa ramana cat mai slaba carnea; grasimea insa nu se arunca.
Se prajeste piciorul de miel in untul topit in
prealabil in ulei de masline, cam 5 minute pe fiecare parte.
Intre timp, se pune la fiert intr-un vas, 1 litru de apa cu restul ingredientelor, inclusiv grasimea curatata la inceput. Se lasa cam un sfert de ora la foc mic, apoi se adauga in vasul in care s-a carcalit mielul, se aduce iar la fierbere si se lasa la foc mic, acoperit, cam 30 de minute. Intre timp se preincalzeste cuptorul, la 180 °C.
Se serveste cu o garnitura cat mai usoara: niste fasole verde doar fiarta, artichoke, un mic cartof fiert. Langa merge de minune un vin tanic, Cote du Rhone Sud de exemplu. Sau uj ceai gastric. Sau o apa minerala, cu sau fara sirop.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu