marți, 28 aprilie 2020

MIEL DIN ISTRIA

TOCANITA ISTRIANA DE MIEL CU VARZA


O ALTA MINUNE MEDITERANEANA

Din nou vizitam Croatia, de data asta in Istria, pentru ceva de .... iarna. Fructe de mare sau mai stiu eu ce poate orice tantalau sa faca, dar o mancare mediteraneana de iarna, mai greu de gasit. Asta ca sa nu mai zic ca minunatele oi croate sunt foarte tehnice: uitati prin ce pustietati le-am vazut eu gasind verdeturi intepatoare pe care sa le si mancau:

Asa ca, facandu-mi-se dor de oaia horvata, am purces si am cumparat varza si mielul.








Ingrediente (100% bi0):
cam jumadechil (500 g) de miel; vestea buna e ca nu trebuie sa fie cea mai fina si aleasa carne, se pot folosi si coaste, spate etc.
1 varza proaspata, rosie sau alba
3 morcovi
3 rosii  (merge si o conserva in lipsa de al'ceva)
2 cepe
1 usturoi, da o capatana!
1 frunza de dafin
sare si piper
eventual vin (culoarea in functie de culoarea legumelor, rosu sau alb)
mult ulei (de masline, neaparat croat)








Se taie mielul, daca nu e taiat deja, in bucatele de ~ 3x4x2 cm. Se taie varza marunt, cam ca pentru varza calita, sau, daca nu aveti brisca, o treceti prin razatoarea Woerner, morcovii se taie si iei rondele, ceapa se taie felii, rosiile in cubulete, usturoiul in felii cat mai subtiri.






Se ia o oala care merge la cuptor  si se unge cu ulei, iar apoi se aseaza un strat de legume (se amesteca din toate), un strat de carne, iar un strat de legume si tot asa, pana terminam; atentie, ultimul strat sa fie exclusiv din varza. Se apasa bine si se adauaga vinul (250 ml) eventual cu niste apa, astfel incat sa ajungem cu lichidul la acelasi nivel cu legumele. Se introduce fortat foaia de dafin.
Se acopera vasul si se pune la cuptorul prealabil incalzit la 180°C/350°F; se lasa timp de 1ora-1ora jumate; cu cat e mai lenta gatirea cu atat mai buna va fi mancarea. Ceva imi spune ca e si mai reusita la ceaun, deasupra focului, sau pe bocsa. Poate devine mai afumata. E gata cand tot continutul e moale, fraged. Ideal se serveste calda, dar e la fel de gustoasa (a se citi se invecheste bine) si dupa o zi sau doua in frigider.







Se serveste acompaniat de vreun Plavac sau chiar de ceva vin rosu din Peljesac (stiti voi, peninsula aia de unde a pornit vinificarea Americii). Daca nu aveti asa ceva la indemana, treceti Adriatica pana in Puglia sau folositi un Bordeaux sau SudOuest de calitate (unul in care sa simtiti si arome, nu doar taninuri). Daca aveti de condus masini in ziua respectiva, puteti incerca un suc de coacaze.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu