SLAVONSKI FIS PAPRIKAS
De fapt, Slavonia e o parte a bazinului Panonic si e strabatuta de (sau tangenta la) rauri mari si balti multe, bogate in pesti; si asa ajungem la ceea ce ne intereseaza pe noi la acesta reteta, anume pestii de apa dulce.
Necesar:
Pesti de apa dulce, de preferinta rapitori: stiuca, somn, biban, pastrav, salau etc (eu am avut doar stiuca si pastrav)
2 cepe
3 rosii
2 ardei
boia (iute si dulce)
vin alb
sare
ulei
paste sau chiar galuste (eu am folosit un soi de Spatzle)
Sa nu va speriati de stiuca eviscerata, ea doar se uita urat, nu mai poate musca.
Intr-o prima faza se curata si taie bucati pestii, se pun la fiert cu apa si cu vin; cam 1/4 l vin si apoi apa cat sa acopere si cam o lingurita de sare.
Astimp se curata si taie marunt ceapa si ardeiul si se prajesc, se adauga boiaua iar cand devin transparente se adauga rosiile facute in prealabil cubulete; se pot inlocui cu conserve de rosii.
Cand sosul asta e omogen, se adauga in fiertura de peste si se lasa la foc mic timp de 45 minute; apoi se adauga si galustele sau pastele sau inlocuitorii lor si se mai lasa inca 5-10 minute (cat sa devina galustele moi)
Tot in Slavonia se cultiva si mult Riesling, acompaniametul ideal. Daca aveti de condus, incercati apa plata cu lamaie.
Pofta buna!
Reteta nu se adreseaza exclusiv pescarilor sau membrilor lor de familie. Totusi, e ideal ca pestele sa fie proaspat, neconservat, necongelat; se poate face si la ceaun, cu pestele prins atunci pe loc, tre sa fie traznet!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu