duminică, 18 noiembrie 2018

LOHIKEITTO

LOHIKEITTO 

SAU SUPA FINLANDEZA DE SOMON

Somonul, aceasta mare lipsa din bucataria central-europeana si balcanica.....

In Europa de nord si de vest se gaseste foarte frecvent  in galantarele pescariilor si implicit, pe mese. Cel pe care il cumparam nu prea mai e salbatic, majoritatea provine din niste ferme norvegiene unde e hranit prin metode controversate; de pescuit daca esti pescar amator e si mai greu. Din bucatariile noastre lipseste pentru simplul fapt ca nu exista in apele noastre. Cel care se foloseste in bucataria europeana e Salmo salar; cel din Pacific (Alaska, Kamceatka) e alta specie, carnea e mai spre rosu si un pic diferita la gust, adica mai putin grasa; cel salbatic e in general mai putin gras decat cel de acvacultura.
Aceasta reteta este relativ simpla si (relativ) sanatoasa; e drept ca o mare parte din vitaminele legumelor se pierd prin fierbere, dar ramane gustul minunat si totdeauna necesarii acizi omega 3.
Necesar:
cam cate o juma de chil din:
  • somon taiat patratele
  • praz taiat rondele
  • cartofi taiat patratele;
un morcov taiat cum vreti voi;
ceva unt si ulei;
1 l (o litra) supa de peste (fish stock, fish broth, soupe de poissons-vezi mai jos cum se face)
200 ml smantana;
sare (pana la o lingurita; eu zic ca nu ttrebuie abuzat, pestii marini fiind gata sarati);
marar muuuuult.














Ei bine, pentru inceput se inmoaie untul in ulei si se prajeste intr-ansul prazul si morcovii; 















in acelasi timp se pune la fiert supa de peste  cu cartofii, eventual adaugand putina apa daca e prea groasa);







cand prazul devine transparent si lucios (fara arsurile care se vad in poza!) se adauga in supa de peste si se lasa totul cam 10-15 minute la foc mic;











dupa asta se adauga somonul taiat cubulete si smantana si se mai lasa inca   minute tot la foc mic;









se adauga mararul taiat marunt si se serveste.
Partea buna este ca poate fi pastrata fara probleme mari: desi e foarte gustoasa cand e proaspata, dupa o zi se fac niste schiburi de gusturi intre diversele componente care ii modifica gustul (greu de spus cand e mai buna).
Legat de supa (sau bulionul) de peste: eu am avut versiunea mediteraneana, contine si rosii, a modificat oarecum gustul supei; se poate folosi versiunea cuburi de concentrat dar ideal ar fi sa o faceti voi insisi si sa fie versiunea din "peste alb" oceanic, care se gateste foarte simplu: se iau niste capete si alte resturi de peste (calcan, limba de mare, biban de mare, eventual una-doua sardine intregi), se fierb impreuna cu  250 ml vin alb, 2 l apa,  2 cepe, 4 petioluri telina, 2 morcovi, 4-5 frunze patrunjel si 6-8 ramuri de cimbrisor, toate taiate marunt impreuna cu 2 boabe de piper si 2 foi de dafin. Se lasa sa fiarba 20 minute si apoi se strecoara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu