sâmbătă, 10 noiembrie 2018

DOVLEAC SPAGHETTI CU SOS CARBONARA


Dovleacul spaghetti este acesta:

Poate nu stiati, sau poate credeati ca si mine ca e banc ideea de a-l utiliza ca inlocuitor al celebrelor paste italiene; mai ales daca primul pe care l-ati vazut era unul cu dungi longitudinale.
Ei bine, nu. Puteti faceti dovleac cu diverse sosuri italiene de paste. Eu m-am oprit la sosul carbonara pentru ca de din astea ne era pofta.
Cantitati:
1 dovleac spaghetti
200 g jumari sau kaiser afumat sau sunca de Praha
250  ml smantana
albus de la 2 oua
sare, piper, salvie

Legat de prima etapa, recte de pregatirea dovleacului, aveti de grija cum il alegeti. Eu de exemplu, am luat tzapa. Am luat unul de vreo 2 kg si dup-aia nu am putut sa fac corect prima etapa a retetei.
Ideal, acea prima etapa consta in fierberea timp de aproximativ 20 de minute a dovleacului intreg in apa.  Se scoate si se taie in doua, longitudinal, apoi se curata de seminte, dar se lasa in coaja.
Morala: alegeti dovleacul in functie de marmea oalei in care il puteti fierbe.






Teoretic doar de acum incolo se foloseste cuptorul. Dar eu cum nu am avut oala in care sa incapa dovleacul a trebuit sa ii inmoi fibrele direct in cuptor, asa ca am taiat in doua dovleacul nefiert, l-am curatat de seminte si l-am lasat cam 40 -50 de minute la cuptor, 180°C, singur, neumplut. Doar l-am uns cu ulei ca sa nu se usuce de tot. Am testat daca e facut cu ajutorul unei furculite, verificand daca fibrele de desfac aproape ca niste spaghetti. Eu zic ca luceste mai fain ca Stallone in anii lui de glorie:


In timpul asta se face sosul de carbonara, dupa cum urmeaza:
se taie marunt jumarile sau sunca, ce-ti fi avand, si se prajeste cu mai mult sau mai putin ulei; tot acum se pune sarea si piperul:
cand incep sa para prajite se adauga smantana si salvia, se lasa vreo 3-4 minute, pana da un clocot smantana;

in timpul acesta se bat albusurile de ou si se adauga in compozitie, se mai lasa cateva secunde sa se coaguleze:
Pentru cine a uitat, intre timp se cocea dovleacul (sau mai corect se fierbea dovleacul si se preincalzea cuptorul la 180°C). Acum luam sosul si il punem in dovleac, in spatiul rezultat din indepartarea semintelor si se pune din nou la cuptor. Se lasa inca 10-15 minute si ideal se serveste imediat, dar merge bine si reincalzit.


Am uitat sa il pozez la final, cam atat a mai ramas.

Nu stiu ce bautura slab alcoolizata sa propun langa, am facut reteta in zi lucratoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu