DE SEZON:
SUPA DE DOVLEAC CU CIUPERCI DE PADURE
Dat fiind ca, in ciuda caldurilor de afara, se simte toamna, am zis ca e momentul sa revin la o mai veche pasiune, dovleacul in diversele lui varietati (patison, zuchini, potiron), gatit in diverse feluri (zupa, fel principal, desert; ba umbla zvonul ca prin Quebec se fac si bauturi alcoolice dintr-insii).
Astazi am inceput prin a cumpara un ludau, ca deh, e sezonul; apoi am luat si alti dovleci, ca vine halloweenul, iar ajuns acasa m-am hipercalorizat cu o supa de butternut squash cu galbiori. Acum in octombrie acestia din urma au un gust mai pronuntat de padure, parca sunt si un pic mai iuti; primavara si vara mi se par mai seci. De asemenea, se pot inlocui cu alte ciuperci de padure, cum ar fi hribi sau piciorul caprioarei; cu sampinioane obisnuite mi se pare ca se pierde exact gustul ala special.
Deci sa revenim cu ingredientele:
un butternut squash de 1 kg; se poate inlocui si cu alti dovleci, dar neaparat cu miez portocaliu
1 ceapa alba
1 catel de usturoi
50-100 g de pinoli
1 lingura ulei , ideal ar fi ceva cu gust neutru
1 cub de concentrat de supa de legume (sau chiar supa de legume daca aveti)
smantana si sare dupa gust
Reteta e relativ simpla: pe curata bostanul de seminte si de coaja, se taie in cuburi, se taie ceapa in doua si
se pune la fiert in 1,5-2 l apa impreuna cu concentratul de legume; daca aveti supa de legume gata facuta, folositi aceeasi cantitate si nu mai puneti cubul; eu recomand doar un pic de sare si nu alte condimente; butternutul isi pierde aroma daca se adauga nucsoara ca in alte supe (de potiron de ex.).
Intre timp se curata si spala ciupercile, daca sunt mari se taie cubulete; se curata si taie felii usturoiul si se pun de-o parte.
Dupa 20-30 minute de fiert efectiv, se trece toata compozitia prin blender, fie toata la gramada, fie se separa zeama de legumele din compozitie; se pune iar pe foc, de data asta mic.
Cam tot atunci se pune 1 lingura ulei intr-o tigaie si cand e incins se adauga ciupercile si semintele de pin si usturoiul, se acopera si lasa la foc mic sa transpire bine, adica vreo 5 minute.
Dup-aia se amesteca cu supa de dinainte, se ia de pe foc, se lasa vreo 10 minute sa faca schimb de gusturi si se serveste. Se drege cu smantana daca se considera necesar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu