Rata pe varza rosie cu gutuie sau mere golden
O reteta placuta de toamna tarzie, cand e deja destul de racoare afara, serile incep sa fie lungi, varza mare, gutuile aromate, sezonul de vanatoare deschis...
E o reteta de culoare rosu-inchis. Gutuile sau merele dau doar o pata de culoare.
E o reteta de culoare rosu-inchis. Gutuile sau merele dau doar o pata de culoare.
Necesar: 1 varza rosie
2 piepturi rata sau o rata intreaga
250 ml vin rosu
2 cuisoare
piper
sare
ulei
1 lingura gem de coacaze
apa potabila
1 bere de abatie
Sa procedam:
Se taie felii pieptul de rata in felii de 1-2 centimentri grosime; de pe unele din aceste felii se desprinde grasimea, pentru a avea cat mai multa grasime pentru urmatoarele etape
atunci se taie si si gutuile in felii si se curata de samburi, codite, mustati si alte impuritati
atunci se taie si si gutuile in felii si se curata de samburi, codite, mustati si alte impuritati
se inmoaie grasimea de rata intr-un ulei cu gust cat mai neutru (floarea soarelui, rapita, puteti incerca si cu 5w40)
se prajeste pieptul de rata, cam cate 3 minute pe fiecare parte, nu foarte profund, sa fie inca in sange
se scoate carnea prajita cam asa trebuie sa arate cand e scoasa
se pregateste pun intr-o oala vinul rosu, rata, gutuile, condimentele si se incalzesc pana dau in clocot
dupa 1 minut se adauga varza, gu grasimea de rata cu tot, si gemul de coacaze; acesta din urma poate fi de merisoare, dar eu am folosit de coacaze negre. Neaparat recolta proprie. Bine, si rata neaparat vanata.
se adauga cam 250 ml apa si se da iar la fiert
se pune la foc mic pentru 30-40 minute.
Cam asa arata oala la sfarsitul operatiunii:
Parerea mea: se prepara decusara, daca sta peste noapte diversele componente isi schimba intre ele aromele mai profund.
Se serveste cu un vin rosu de tip bordeaux, sud ouest, cotes du rhone nord; merge bine si cu ceva
pinot noir mai vechiut.
pinot noir mai vechiut.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu