Tagliatelle cu vongole
Palourdes (clams in engleza, vongole in italiana si aparent si in romana) sunt niste scoici destul de frumoase (interiorul cochilei fiind putin mov) si cu un gust deosebit de al altor scoici, mai putin puternic dar nu mai putin interesant; despre ele sau despre niste rude de-ale lor am citit pe undeva ca ar fi chiar specifice ca scoici in bucataria venetiana. Din pacate, specia europeana s-a redus ca populatie si noi o mancam mai des pe cea extrem-orientala; cica ar fi diferente de gust intre cele 2 specii.
Avantajul retetei mele este ca e foarte simpla, cre'ca in 10 minute e gata; e o reteta usoara pentru zilele calde de vara, pe vreun litoral. Prin adaugarea pastelor devine si destul de satioasa.
1 kg vongole
1 catel usturoi
1 lingura ulei de masline si evetual inca 20 g de unt
1 lamaie
100-200 ml vin alb sec
sucul de la 1 lamaie
patrunjel taiat marunt
tagliatele sau linguine sau alte paste
Deci se iau cam 1 kg de scoici, se spala bine, se lasa vreo ora in apa rece sa elimine nisipul.
Se pun pastele la fiert, se lasa cat trebuie pentru a deveni "al dente"; e important asta, pentru ca oricum vor mai absorbi niste "suc" rezultat din prepararea scoicilor.
Se taie marunt usturoiul si esalota, se calesc in ulei (eventual cu unt) iar cand devin transparente se adauga vinul alb si sucul de lamaie.
Cand incepe sa fiarba de adauga scoicile si se lasa pana se deschid, adica aproximativ 5 minute.
Se opreste focul si se adauga patrunjelul; se servesc imediat, amestecand in farfurii cu pastele si punand si sosul rezultat din pregatirea scoicilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu