O alta reteta (croata si cu midii)
Cand o reteta croata e alla buzara sau na buzaru insemana ca e un fel de tocana, sub capac, in general de fructe de mare, originara de pe coasta dalmata. Deci este usoara, sanatoasa, influentata de bucataria italiana.
In principiu exista 2 feluri de sos buzara, alb si rosu. Aici voi folosi versiunea zisa rosie, care asa cum ii spune numele, contine si niste rosii.
Avem nevoie de:
1-1,5 kg midii;
100-150 ml ulei de masline;
cativa catei de usturoi;
rosii taiate marunt (sau conserva de rosii belite si taiate in zaruri);
500 ml vin alb de gatit;
sucul de la o lamaie;
foi de dafin, rosmarin, patrunjel.
Se spala midiile, se curata usturoiul, se taie marunt patrunjelul si eventualele rosii; se alege un vas in functie de canititatea de scoici, se incinge uleiul in el si se prajeste foarte putin usturoiul; se adauga rosiile, dafinul, rosmarinul si jumatate din patrunjel, cand da primul clocot se adauga si vinul, sucul de lamaie si apoi scoicile.
Se lasa sa fiarba cam 5 minute sau pana cand se deschid (aproape) toate scoicile. Nu se lasa prea mult la fiert deoarece carnea risca sa devina prea tare. Se serveste de preferinta cu paine prajita si un vin alb sec, aromat, sau cu apa (plata sau minerala) cu lamaie.
La desert am servit tot ceva croat, knedle z sljivama. Stiu ca nu e numai croat, dar sper ca nu vroiati sa scriu gomboti cu prune sau szilvas gombocz.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu