TARTA CU SMOCHINE SI VINETE
dar nu orice fel de vinete
Incep cu celebra intrebare "Stiati ca ....?" si continui cu propozitia care inlocuieste puncte-punctele: vinetele se pot manca si dulci, la desert sau nu? Nici eu.Se ia asa: o vanata rania grafitti, niste smochine de furat (imi ramasesera din Croatia), 50 g de unt, 100 g zahar de trestie, 100 ml de Porto (merge si Madeira sau Marsala), pasta semipreparata pentru tarta (sau daca vreti faceti-o voi).
Patlageaua vanata se taie in doua iar cele 2 parti se taie mai departe diferit, asa cum se vede si in foto alaturata: o parte cubuletze si o parte felii
Se topeste untul si se adauga un pic de zahar si in aceasta compozitie se prajesc usor vinetele (=pana devin transparente)
In timpul asta, se ia restul de zahar si se caramelizeaza intr-un vas teflonat; se adauga pe rand vinetele (se lasa sa se inmoaie un pic), smochinele, Porto-ul. Ce vedeti rosu este zeama de fructe de cactusi, nu recomand, se pierde gustul acidulat al acestora si nu ajuta cu mare lucru nici la gustul final. Ca sa avem o compozitie cat mai omogena, putem sa o si pasiram, dar nu e obligatoriu.
Cand compozitia nu mai prea are lichid, se intinde in tava de prajitura, tava in care prealabil am intins pasta de tarta; deasupra punem feliile de vinete.
Se lasa la cuptor aproximativ 20 minute la aproximativ 180 °C si se serveste de preferinta imediat, impreuna cu o bula de inghetata de vanilie.
Variante: smochinele proaspete se pot inlocui cu smochine uscate, iar vinul se poate inlocui cu un vin licoros. Cu alte fructe uscate risca sa piarda aroma interesanta data de smochine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu