PORC IN SOS DE BERE NEAGRA
Aceasta reteta este hipercalorica, hipercolesterolemica, incitatoare la consum de bauturi mai slab sau mai puternic alcoolizate. Deci daca nu corespunde cu idealurile Dvs. culinare si de mod de viata, sariti peste! Io v-am zas!
Ingrediente:
1-1,5 kg porc, d-ala comestibil;
1 lingura mustar
1 lingurita tabasco
boia (in functie de cat de iute mancati, puteti pune si mustarul si boiaua iuti)
2 esalote sau 2 cepe
sare
2-3 linguri de ulei
1-2 halbe de bere bruna belgiana. Puristii zic ca sa fie de cea mai buna calitate, neaparat luata personal de la o abatie; eu zic ca e bine sa fie una medie, de ex. Leffe pe care am gasit-o in ziua respectiva la magazin.
Intai de toate se marineaza carnea, ideal peste noapte; deci grosul muncii manuale se face inainte cu o zi de masa; in ziua prepararii doar consumam gaz, curent, lemne, ma rog, cu ce functioneaza cuptorul fiecaruia dintre noi.
Se taie marunt ceapa, se amesteca cu sarea, mustarul, tabasco-ul si boiaua; incercati sa zdrobiti ceapa in timp ce amestecati . Apoi se adauga berea, amestecand continuu, trebuie sa obtinem o solutie omogena si nu un precipitat. Cand totul e gata se adauga carnea, se acopera cu lichid si se pune la rece, pentru minim 12 ore.
V-am scutit de pozele cu ceapa taiata marunt; va arat doar cum arata marinada in momentul in care se pune in cuptor.
V-am scutit de pozele cu ceapa taiata marunt; va arat doar cum arata marinada in momentul in care se pune in cuptor.
A doua zi, cuptorul se preincalzeste la 170 °C si se pune carnea timp de 1h 30- 2 ore. Stiu, nu e economic, dar bunaciunile, aaaa asta bunatatile cer sacrificii.
Eu personal am mancat-o cu mamaliga, se poate incerca si o garnitura de legume fierte, ex. conopida, morcov, brocoli, fasole verde, cu scopul de a mai reduce din nocivitatea acestui preparat.
Ce se poate bea langa: in primul rand depinde de cat de iute ati preparat marinada . Daca predomina boiaua dulce, un Cotes du Rhone Sud (aromat, mai putin tanic, amestec de Syrah cu Carignan), Chateauneuf du Pape, Lirac, Gigondas, Ventoux, dar si Languedoc sau italiene din Abruzzi, Sardegna (Cannonau), Sicilia sau spaniole din Navarra.
Daca l-ati facut iute si preferati vin, atunci bagati un rose de calitate, Ardeche sau Anjou.
Daca preferati bere (indiferent de iuteala fripturii) eu zic sa fie bere neagra ca mi se pare cam hais sa o amestecam cu blonda.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu