vineri, 20 septembrie 2019

Garnituri interesante : ridichi prajite in unt si rosii verzi prajite


Am auzit opinii care afirmau ca dupa ce le-ai gustat odata in unt, numai asa vei mai accepta sa mananci ridichile. ( a propos, vad ca mai nou se incetatenteste tot mai tare exprimarea si ortografierea ridichii. complicat, adica aparatorii exprimarilor incorecte spun ca astea simplifica limba, dar mie personal ridichi mi se pare mai simplu de zis decat ridichii).

Necesar:
500 g sau 2 legaturi mari de ridichi
unt si ulei
sare, verdeturi uscate









Asa, va luati 2-3 legaturi de ridichi de la piata de la taraniicareproducbiofarapesticidesauchimicale,  le treceti prin apa ca sa le curatati de pamant, taiati coditele, le taiati in 2 sau in 3, in orice caz feliile sa aiba cam 5 mm grosime(stiu, trebuie rabdare multa), le mai spalati odata si lasati sa se scurga bine apa.
















Apoi porniti aragazul si intr-o tigaie topiti ca de-obicei, untul in ulei de masline, iar cand tot untul e topit puneti ridichile intr-un singur strat uniform, nu toate la gramada. Le prajiti pana devin galbui sau pana cand se vad urmele de grill pe ele (daca aveti tigaie care permite asa ceva si/sau daca folositi mai putin ulei decat am folosit eu).


Nu e suficient sa fie doar transparente!











Le puneti pe un platou si le sarati si condimentati cat sunt calde, eu am folosit sare amestecata cu busuioc, cimbrisor si maghiran, iar altadata sare si cimbru.








Se pot consuma ca garnitura la multe feluri: carne prajita sau pe gratar, peste, chiftele vegetariene de lupin etc. Ce va sfatuiesc, sa nu fie ceva cu gust prea puternic (nici sa nu puneti prea multe condimente peste ridichi), ridichile prajite au un gust relativ discret, sunt mai putin iuti decat nature, daca puneti o tona de busuioc proaspat, o sa simtiti doar busuiocul.


Alta garnitura pe care am incercat-o astazi este celebra - in sudul Statelor- reteta numita "grilled green tomatoes". Bine, nu le-am facut pe gratar, dar sper ca urmeaza. Sursa inspiratiei: intrebarea de toamna a celor care au rosii in gradina, "ce putem face cu rosiile verzi ?". Stiu, gogonele, dar parca ai vrea si al'ceva. Ce au rosiile necoapte asa special sa gatesti cu ele? Sunt amare, nu cre'ca ar putea fi mancate crude, dar tratate termic (si nu numai, dar asta e alta discutie) isi schimba gustul. Sunt bine cunoscute in bucatariile din Mexic, America Centrala, fosta Confederatie....

Eu am luat asa:
rosii necoapte cam 500 g,
ulei
sare
pesmet.




Se taie rosiile felii, se sareaza si se lasa la sarat vreun sfert de ora. Se prajesc, in ulei deja incins, se lasa cam 2 minute pe fiecare parte, sa nu se inmoaie de tot si spre sfarsit se adauga pesmet; dupa prima tura ramane pesmet in ulei, nu e neaparat necesar sa mai puneti😋
Da, am pus si catva rosii coapte sau semicoapte, dar insist pe reteta cu sosii verzi necoapte. In poze se vede diferenta de rezistenta: rosiile coapte au fost mai moi si au avut alt gust. Cum spuneam, se pot face "aproape nature " si pe gratar (unse doar cu un pic de ulei si puse pe    gratarul incins), dar exista si varianta pane.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu