sâmbătă, 8 decembrie 2018

Midii cu fenicul

MIDII CU FENICUL CU VIN ALB SI SMANTANA

de fapt, doar una dintre retete

Dragii mei, toamna nu e doar anotimpul frunzelor uscate, noroiului, fumului, fructelor si implicit al prajiturilor hipercalorice, ci si anotimpul diverselor crustacee. Un nene vine in piata cu stridii iar midiile, mulele pentru unii dintre noi, sunt mai multe si mai mari ca niciodata in galantarele pescariilor.
Azi pe la 17 mi s-a pus pata (cacopiilormici) ca vreau midii cu fenicul. Fenouil pentru cei care nu stiu despre ce e vorba. Singura alegere pe care am lasat-o celorlalti a fost daca le fac in cidru sau in vin si smantana. Si aceasta din urma a fost decizia.
Ingrediente:
1.4 kg midii care azi s-au nimerit sa fie din Zeeland
1 sfert de vin alb de gatit
2 feniculi mici sau unul mare
1 ghimbir mic
2 stele de anason
3 linguri ulei de masline
1 catel usturoi
1 ceapa (rosie, pentru contrast)
neste ierburi de Provence
1 lamaie
250 ml smantana


Com'd'hab, intai se spala midiile in apa rece, se arunca cele ce se deschid, apoi se pun in cuptor (180°C), intr-o tava cu vin, se lasa 10-15 minute si se arunca cele ce nu se deschid.










In timpul asta, taiem nu foarte marunt ceapa, ghimbirul si feniculul si le punem la prajit in uleiul de masline, invartind des ca sa nu se arda; tot de la inceput punem si usturoiul zdrobit si anasonul si eventualele alte condimente. 
Cand ceapa rosie devine mov (sau cea alba trasparenta) si feniculul mai are doar mijlocul alb, se adauga midiile, inclusiv sucul rezultat din tratatrea lor termica. Tot acum se adauga si zeama rezultata din stoarcerea lamaii si cam la 2 minute dupa, smantana. Se amesteca des si se lasa cam inca 10 minute la foc mic, dupa care se serveste.

Se acompaniaza de un vin alb sec, zic eu ca trebuie sa fie si aromat; azi mi-a fost dor de Europa Centrala si am consumat un Gruner Veltliner. O combinatie reusita, zic eu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu