luni, 24 decembrie 2018

TORT DE CASTANE SI CIOCOLATA

TORT MOCCA CU CASTANE

sau ce am facut anul asta de Craciun

cokolada moka torta od kestena

O alta reteta hipercalorica, dar este o prajitura buna toamna tarziu sau iarna, de Sarbatori.
O alta mostenire chezaro-craiasca, ale carei gusturi transgreseaza clasele sociale, adica amesteca aromele aristocratice ale ciocolatei si cafelei imperiale vieneze cu gustul taranesc al alunelor din interminabilele margini de paduri si cu gustul fin al castanelor meridionale, sau daca vreti, din tinutul Codrului. E delicioasa, insa are multe calorii, nu prea vad cum sa o adaptez pentru diabetici altfel decat utilizand ciocolata speciala sau stevia in loc de zahar. Desi ii spune moca, nu e tocmai moca:)

Sursa de inspiratie.

Avem nevoie de:
8 oua
500 g zahar
700 g piure de castane neindulcit (fie il faceti voi insiva, fie folositi d-ala din comert dar reduceti canitatea de zahar de mai sus)
2-3 linguri faina
250 g alune de padure (masurate decojite)
cam 70 de lichior de cafea
2 lingurite cafea (neaparat vieneza selecta, nu ness) sau cacao-asta am folosit eu ca sa pot da si la copii
niste unt
400 g ciocolata cu 70% cacao (bine, ideal e sa fie tot vieneza)
smantana
bicarbonat
frisca




Intai se golesc castanele, ca sa avem pireu; se poate amesteca cu cel din comert, dar ideal ar fi sa nu il inlocuiti de tot.









Se porneste cuptorul, cu termostatul pe 180°C/350°F
Intr-o prima faza se prepara blatul, de fapt sunt 2 parti, deci veti avea nevoie de 2 tavi identice sau complementare. Se iau 6 oua (nu sasa cai) si se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile impreuna cu 35 de lichior si zaharul sau stevia (cam 300 g, atentie ajustati in functie de cantitatea de zahar din piure), dupa ce sunt omogenizate se adauga piureul de castane si cam 200 g de alune maruntite; daca vi se pare prea moale, puteti adauga faina; dupa ce totul e omogenizat puneti deoparte.





Bateti apoi albusurile pana devin spuma tare (se verifica prin intoarcerea oalei, sa nu cada), cu un pic de bicarbonat si adaugati apoi amestecul de mai sus, omogenizand incontinuu.
Se iau 2 tavi (aproape) identice si se ung cu unt si se pudreaza cu un pic de faina si se varsa compozitia de mai sus, in mod egal in cele 2 tavi. Se lasa la cuptor cam 25-30 minute.







Cand se scot din cuptor, se lasa la racit, in niciun caz nu continuati cat sunt calde.

Intre timp, se procedeaza cu umplutura. Se incepe prin a lua 2 (doua) oua, se separa galbenusurile si faceti ce vreti cu albusurile (dar nu le adaugati la aceasta reteta). Revenim  la galbenusuri: se amesteca cu 100 g zahar la viteza medie, cand se topeste zaharul se adauga, pe rand, amestecand continuu, 2 linguri de unt racit, 2 linguri de lichior de cafea si restul de pireu de castane. Cand totul e gata, se pune la frigider, sa se raceasca si, mai ales, sa se solidifice. Partial, nu de tot!

Ca mica variatie, aici in reteta originala, se adauga 2 linguri de cafea vieneza si 40 g ciocolata; eu personal am pus 2 lingurite de cacao.

Dupa ce amestecul si blaturile sunt reci, se pot asambla, respectiv se pune primul blat, apoi crema, al doilea blat si apoi iar  un strat de crema, mai subtire de data asta si tot acum se corecteaza eventualele defecte rezultate din demularea precara a blaturilor.

Putem, dupa o mica pauza, necesara racirii celorlalte 2 componente, trece la prepararea glazurii. Aici vom profita de tehnologie si folosi un cuptor cu microunde pentru a topi cele 336 g de ciocolata neagra, altfel risca sa devina complicat; odata topita ciocolata se adauga smantana (sau frisca nebatuta) si 2 linguri lichior de cafea, amestecandu-se continuu; intial se adauga 250 ml de smantana, apoi cate o lingura-doua, in functie de necesitati: daca e prea dura, se mai adauga smantana; daca e prea moale, mai topiti niste ciocolata. Consistenta se verifica prin trial and error, adica se picura amestecul pe o farfurie, daca curge rapid nu e bine, trebuie sa formeze intial o mica magura inainte de a se intinde.

Cand consistenta e ok, se poate trece la glazurarea prajiturii, fie picurand cu o lingurita, fie cu o pensula, fie cu ambele. Depinde de cat de esteti sunteti. Orisicat, peste glazura se mai adauga miez de alune zdrobite, iar cand se serveste, se poate orna cu frisca.




Ce sa beti langa el? Pai depinde: apa minerala, ceai hepatic, cafa, vin rosu daca v-a mai ramas de la fripturi. (da, vinul rosu tanic merge bine cu deserturile cu ciocolata)

Pentru amatorii de improvizatii, se pot face mici modificari: pus numai castane si nu si alune, pus mai multa cafea, pus mai mult lichior de cafea, pentru cei cu nostalgii ale imperiilor coloniale se poate inmuia blatul in rom. Eu prefer gustul discret al castanelor.

Nu in ultimul rand, atrag atentia marilor bucatari ca dupa lichiorul de cafea e greu de dormit si ca mahmureala e grea. Deci atentie cu degustatul in timpul prepararii tortului.

Cat despre calorii, e greu sa fie calculate toate; se poate insa intra in istorie si daca nu tinem cont de calorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu