marți, 23 octombrie 2018

DE TOAMNA (SI NU NUMAI)

DE SEZON:

SUPA DE DOVLEAC CU CIUPERCI DE PADURE


Dat fiind ca, in ciuda caldurilor de afara, se simte toamna, am zis ca e momentul sa revin la o mai veche pasiune, dovleacul in diversele lui varietati (patison, zuchini, potiron), gatit in diverse feluri (zupa, fel principal, desert; ba umbla zvonul ca prin Quebec se fac si bauturi alcoolice dintr-insii). 

Astazi am inceput prin a cumpara un ludau, ca deh, e sezonul; apoi am luat si alti dovleci, ca vine halloweenul, iar ajuns acasa m-am hipercalorizat cu o supa de butternut squash cu galbiori. Acum in octombrie acestia din urma au un gust mai pronuntat de padure, parca sunt si un pic mai iuti; primavara si vara mi se par mai seci. De asemenea, se pot inlocui cu alte ciuperci de padure, cum ar fi hribi sau piciorul caprioarei; cu sampinioane obisnuite mi se pare ca se pierde exact gustul ala special.
Deci sa revenim cu ingredientele:
un butternut squash de 1 kg; se poate inlocui si cu alti dovleci, dar neaparat cu miez portocaliu
3-400 g de galbiori
1 ceapa alba
1 catel de usturoi
50-100 g de pinoli
1 lingura ulei , ideal ar fi ceva cu gust neutru
1 cub de concentrat de supa de legume (sau chiar supa de legume daca aveti)
smantana si sare dupa gust






Reteta e relativ simpla: pe curata bostanul de seminte si de coaja, se taie in cuburi,  se taie ceapa in doua si


























se pune la fiert in 1,5-2 l apa impreuna cu concentratul de legume; daca aveti supa de legume gata facuta, folositi aceeasi cantitate si nu mai puneti cubul; eu recomand doar un pic de sare si nu alte condimente; butternutul isi pierde aroma daca se adauga nucsoara ca in alte supe (de potiron de ex.).
















Intre timp se curata si spala ciupercile, daca sunt mari se taie cubulete; se  curata si taie felii usturoiul si se pun de-o parte.
Dupa 20-30 minute de fiert efectiv, se trece toata compozitia prin blender, fie toata la gramada, fie se separa zeama de legumele din compozitie; se pune iar pe foc, de data asta mic.
Cam tot atunci se pune 1 lingura ulei intr-o tigaie si cand e incins se adauga ciupercile si semintele de pin si usturoiul, se acopera si lasa la foc mic sa transpire bine, adica vreo 5 minute.
Dup-aia se amesteca cu supa de dinainte, se ia de pe foc, se lasa vreo 10 minute sa faca schimb de gusturi si se serveste. Se drege cu smantana daca se considera necesar.










duminică, 14 octombrie 2018

Biban de mare cu lamaie verde si rozmarin



O reteta simpla, de vara, e drept ca necesita prezenta unui cuptor, dar e relativ rapida, ieftina, accesibila (nu necesita skills-uri bucatatresti deosebite) si mai ales sanatoasa

Se aleg 3-4 pesti, daca ii luati din magazin rugati vanzatorul sa vi-i curete de solzi si matze si capete, sa masoare undeva la 1,5 kg greutate vie
In plus:  2 lime
ceva craci de rosmarin
unt si eventual ulei




Daca ati pescuit voi insiva pestii ii curatati; daca nu, treceti direct la crestarea lor, nu chiar pana la oase, crestaturile fiind la 1-2 cm distanta una de alta


Se introduce rosmarinul in crestaturi, se unge pestele cu unt sau ulei, se rade deasupra coaja de lime, se storc limeurile, se pune intr-o tava mergand la cuptor, in care se pun si lamaile stoarse
















Cam asa trebuie sa arate:


Se pune la cuptor, la 180°C timp de 25-30 minute, pestele sa nu fie ars dar rosmarinul si coaja de lamaie partial arse:                                   Se serveste cu spanac



Iar langa se bea rodul acestor struguri:

(Sauvignon Blanc, Pouilly Fume)
Nota: in loc de rozmarin se pot testa cimbru, fenicul, salvie, lamaita si altele. Reteta ramane aceeasi; eu insa am preferat versiunea cu rozmarin.

duminică, 7 octombrie 2018

Rata pe varza rosie cu gutuie sau mere golden

O reteta placuta de toamna tarzie, cand e deja destul de racoare afara, serile incep sa fie lungi, varza mare, gutuile aromate, sezonul de vanatoare deschis...
E o reteta de culoare rosu-inchis. Gutuile sau merele dau doar o pata de culoare.
Necesar: 1 varza rosie
2 piepturi rata sau o rata intreaga 
2 gutuie mari, coapte sau 3 mere golden
250 ml vin rosu
2 cuisoare
piper
sare
ulei 
1 lingura gem de coacaze
apa potabila
1 bere de abatie







Sa procedam:
Se taie felii pieptul de rata in felii de 1-2 centimentri grosime; de pe unele din aceste felii se desprinde grasimea, pentru a avea cat mai multa grasime pentru urmatoarele etape









atunci se taie si si gutuile in felii si se curata de samburi, codite, mustati si alte impuritati


se inmoaie grasimea de rata intr-un ulei cu gust cat mai neutru (floarea soarelui, rapita, puteti incerca si cu 5w40)



se prajeste pieptul de rata, cam cate 3 minute pe fiecare parte, nu foarte profund, sa fie inca in sange
se scoate carnea prajita cam asa trebuie sa arate cand e scoasa











in acelasi ulei se prajesc gutuiele, se scot cand se inmoaie












se caleste varza in acelasi ulei












se pregateste pun intr-o oala vinul rosu, rata, gutuile, condimentele si se incalzesc pana dau in clocot



dupa 1 minut se adauga varza, gu grasimea de rata cu tot, si gemul de coacaze; acesta din urma poate fi de merisoare, dar eu am folosit de coacaze negre. Neaparat recolta proprie. Bine, si rata neaparat vanata.
se adauga cam 250 ml apa si se da iar la fiert
se pune la foc mic pentru 30-40 minute.













Cam asa arata oala la sfarsitul operatiunii:







Parerea mea: se prepara decusara, daca sta peste noapte diversele componente isi schimba intre ele aromele mai profund.
Se serveste cu un vin rosu de tip bordeaux, sud ouest, cotes du rhone nord; merge bine si cu ceva
pinot noir mai vechiut.
Pentru teetotaleri; nectar de coacaze negre sau de cirese.











marți, 2 octombrie 2018

Tagliatelle cu vongole



Palourdes (clams in engleza, vongole in italiana si aparent si in romana) sunt niste scoici destul de frumoase (interiorul cochilei fiind putin mov) si cu un gust deosebit de al altor scoici, mai putin puternic dar nu mai putin interesant; despre ele sau despre  niste rude de-ale lor am citit pe undeva ca ar fi chiar specifice ca scoici in bucataria venetiana. Din pacate, specia europeana s-a redus ca populatie si noi o mancam mai des pe cea extrem-orientala; cica ar fi diferente de gust intre cele 2 specii.

Avantajul retetei mele este ca e foarte simpla, cre'ca in 10 minute e gata; e o reteta usoara pentru zilele calde de vara, pe vreun litoral. Prin adaugarea pastelor devine si destul de satioasa.
1 kg vongole
1 catel usturoi
1 lingura ulei de masline si evetual inca 20 g de unt
1 lamaie
100-200 ml vin alb sec
sucul de la 1 lamaie
patrunjel taiat marunt
tagliatele sau linguine sau alte paste
Deci se iau cam 1 kg de scoici, se spala bine, se lasa vreo ora in apa rece sa elimine nisipul.
Se pun pastele la fiert, se lasa cat trebuie pentru a deveni "al dente"; e important asta, pentru ca oricum vor mai absorbi niste "suc" rezultat din prepararea scoicilor.
Se taie marunt usturoiul si esalota, se calesc in ulei (eventual cu unt) iar cand devin transparente se adauga vinul alb si sucul de lamaie.
Cand incepe sa fiarba de adauga scoicile si se lasa pana se deschid, adica aproximativ 5 minute.
Se opreste focul si se adauga patrunjelul; se servesc imediat, amestecand in farfurii cu pastele si punand si sosul rezultat din pregatirea scoicilor.
Se servesc cu un vin sec aromat, de preferinta de pe Loire; in caz ca nu aveti, se fie ceva pe baza de sauvignon blang sau chardonnay.