DORADA SEBASTA IN SOS DE CITRICE, CU FENICUL SI OREZ
BONUS SOMON IN TAVA DE LANGA
Dorada sebasta e un peste de profunzimi, de culoare rosie portocalie, cu gust deosebit si care se uita urat. Nu se gaseste intotdeauna, dar e suficient de interesant ca sa merite incercat.
Pentru inceput, se curata de solzi si mate si se "semifileteaza" dorada, adica se taie pestele ca pentru a-l fileta dar nu se desprinde complet. Dupa preferinte se lasa sau nu capul.
Intre timp, se pregateste feniculul, se taie cubulete si se fierbe pe masina de aburi, impreuna cu ardeii.
Se taie portocala in 2, jumatate se feliaza, jumatate se stoarce, la fel si grapefruit-ul, insa acestuia din urma va sfatuiesc sa-i curatati coaja. Se amesteca bine intr-un pahar sucurile celor citrice care vor deveni 3 prin adaugarea unui nectar de clementine cu un pic de miere sau sirop de zahar sau sirop de artar sau de mesteacan, ma rog, ce aveti la indemana prin casa.
Se pune intr-o tava teflonata, in care in prealabil am pus o lingurita de ulei pe care l-am incalzit; apoi se adauga jumatatile de felii de portocale si grapefruit, feniculul, ardeii si sucul. Se pune la cuptor pentru 12-15 minute, la 180°C.
La somon ar mai fi niste etape mici, recte se pune si o esalota taiata marunt care se prajeste discret in ulei si apoi se prejeste putin si somonul, pe 3 parti din 4. Cand se pregateste tava pentru cuptor, partea neprajita se pune in sus. In rest, la fel ca pentru dorada.
Se serveste o portie de peste cu legume si cu sosul in care au fiert si cu o lingura de orez fiert, simplu, fara alte gusturi.
Langa am consumat un vin de Quincy, Les Sablons, de la Fournier Pere et Fils.
Parerea mea: reteta se preteaza si la alti pesti oceanici cu carnea alba: cod, biban de mare, calcan, platica. Nu as incerca-o cu pesti de apa dulce; cu pastrav eventual de mare (e apropiat de somon).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu