sâmbătă, 20 aprilie 2019

Spaghetti alla sorrentina

SPAGHETTI SORRENTINA

reteta usoara, de sezon de rosii cireasa

Am cautat pe net si am gasit doar raspunsuri mediocren asa ca m-am gandit sa va invat azi cum se fac adevaratele spaghetti de Sorrento, ca doar eu stiu cum se fac.

Necesar: (servesc 4)
400 g rosii-cirese
300 g mozzarella (neaparat de bivolita si AOP)
2 catei usturoi
2 linguri ulei masline
una mana frunze de busuioc
parmezan
sare
apa
500 g spaghetzi Barilla nr 5





Cum spuneam, reteta e usoara atat dietetic cat si ca procurare a produselor, trebuie doar un pic de rabdare la preparare. Intai, se taie usturoiul cat mai marunt posibil (felii de 1 mm grosime si 4 mm diametru); apoi rosiile-cirese se spala si se taie fiecare in doua, daca sunt varietati mai mari poate chiar in 4; tot acum se taie in cubulete mici si mozzarella si cat mai marunt busuiocul.










Se pune apa pentru fiert pastele la incalzit, cu sare, respectand indicatiile producatorului. Atentie la sincronizare, pastele trebuie sa fie gata in acelasi timp cu sosul!


Se incepe cu incalzirea uleiului, apoi se prajeste usturoiul pana devine auriu (nu brun). In acest moment se adauga rosiile si se lasa cam 5 minute la foc mic. Cand devin moi se adauga branza si busuiocul, in acelasi timp; se lasa pana se inmoaie branza, amestecand mereu; eu am pus chiar la final parmezanul, cand am porit focul, nu am vrut sa se topeasca de tot.

Cand pastele sunt gata, se scurg si clatesc cu apa rece si apoi se amesteca cu sosul. De-obicei nu fac acest amestec dar in cazul de fata parerea mea e ca exista un "schimb de arome".
















Se servesc proaspete, calde, cu un vin rosu nu foarte tanic, mai degraba aromat, de prin Toscana sau valea sudica a Ronului (Chianti, Chateauneuf du Pape) sau chiar cu un rose potrivit (un rose mai gustos, mai "puternic"  ex: Frejus, Toscana). Sau cu un nectar de....cirese. Sau de ce nu, cu o apa minerala care sa favorizez digestia (St Yorre, Malnas Bai).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu