duminică, 10 martie 2019

Calcan cu sos verde

FILE DE CALCAN SAUTE, CU SOS DE MACRIS

O reteta de primavara, care intr-adevar intra la categoria fancy food.
Am zis ca sa fac ceva special, ca tot e week-endul dinaintea zilei Doamnei.
Intai de toate trebuie sa facem rost de calcan , treaba dificila daca suntem puristi si vrem sa fim siguri ca e natural; pe aici se practica surfcatsingul, trebuie undite lungi, montaje speciale..... deci mai bine cautam o pescarie de incredere. Bine, nu te mai relaxezi la pescuit si mai e si scump. Stiu si ca in Romania era greu de obtinut in alte vremuri
Orisicat, un bucatar belgian l-a numit pe calcan  "un print al marilor"; are un gust deosebit intre pestii marini, nu se hraneste cu prostii desi "locuieste" pe fundul marii si este urat.
Eu am zis ca sa nu il prepar intreg sau patratele, ci sa il filetez. Treaba nu foarte simpla, nefiind totusi chirurg, dar am rezolvat-o:
am taiat intai capul (cu cutitul), apoi coada si inotatoarele cu foarfeca, apoi l-am crestat de-a lungul coloanei vertebrale cu cutitul si apoi am decolat file-urile de pe vertebre. Tre' sa recunosc ca mi-a luat oarece timp.






Am pregatit sosul verde, simplu, usor, hranitor, dietetic si bogat in vitamine: am amestecat 20 frunze de macris cu un avocado, cu sucul de la o lamaie verde si cu 3 linguri de iaurt; le-am dat pe toate prin blender apoi le-am pus intr-un vas de ceramica si l-am lasat la rece.























Pestele l-am prajit simplu; am topit 30 g unt intr-o lingura de ulei de masline, am daugat piper 5 baies proaspat macinat si am prajit pestele cam cinci minute pe fiecare parte.




























Se serveste cu sosul sus-numit, cat mai repede dupa ce este prajit; ca garnitura as recomanda fie un orez simplu, fie cum am facut eu cumparati un taboule. Se poate incerca si ceva pe baza de muulte legume.
Iar ca totul sa alunece bine pe esofag in jos, recomand un vin mineral, usor acidulat si aromat; eu de exemplu am avut parte de un Pouilly Fume medaliat cu aur la Paris in 2018 (Sauvignon Blanc).






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu