sâmbătă, 23 martie 2019

Pui Cajun

CAJUN CHICKEN

-la gratar sau cum vreti voi-

Facand cumparaturi pentru gratar, mi s-a pus pata pe niste file-uri de pui, nu am mai mancat demult. Si mi-am adus aminte ca nici mancare cajun nu am mai mancat demult, asa ca me-am cumparat si ajuns acasa m-am pus pe treaba. Mai ales ca majoritatea retetelor sunt cu "cumparati condimente cajun si presarati-le pe pui inainte de -al praji", eventual sa si ungi carnea cu ulei.








Am luat asa:
800 g piept pui, batut;
3-4 catei de usturoi;
1/2 ceapa rosie;
2 linguri boia dulce;
1 lingurita piper cayenne;
2 linguri ulei masline;
o lingura otet;
1 lingura ierburi de Provence;
sucul de la 1-2 lamai verzi;
sare si piper dupa gust.



















In prima faza sa curata ceapa si usturoiul si se trec prn zdrobitorul de usturoi (da, si ceapa). Se amesteca omogen toate ierburile si condimentele intr-un vas, apoi se adauga uleiul si usturoiul si ceapa, omogenizand continuu, se adauga treptat si sucul de lamaie si otetul.













Cand totul e omogenizat, se adauga puiul , se invarte bine prin amestec si se lasa la marinat la rece cel putin o ora, ideal 5-6 ore.
Se prajeste pe gratarul bine incalzit, cam 5 minute pe fiecare parte. Se serveste in mod ideal cu niste legume usoare, netratate termic, intr-o salata salsa, cu mango, avocado, ardei rosii, esalote, rucola, salata verde si eventual orez sau quinoa. In lipsa de asa ceva, merg si niste cartofi prajiti si/sau inimi de palmieri.
Cu alunecatul pe gat in jos, trebuie tinut cont ca trebuie un vin rosu, tanar, usor, fara prea mult tanin: un Cotes de Languedoc, Saint Chinian, Corse, Macon, Savoie, Ventoux. Sau de ce nu, cu o bere rece!




duminică, 10 martie 2019

Calcan cu sos verde

FILE DE CALCAN SAUTE, CU SOS DE MACRIS

O reteta de primavara, care intr-adevar intra la categoria fancy food.
Am zis ca sa fac ceva special, ca tot e week-endul dinaintea zilei Doamnei.
Intai de toate trebuie sa facem rost de calcan , treaba dificila daca suntem puristi si vrem sa fim siguri ca e natural; pe aici se practica surfcatsingul, trebuie undite lungi, montaje speciale..... deci mai bine cautam o pescarie de incredere. Bine, nu te mai relaxezi la pescuit si mai e si scump. Stiu si ca in Romania era greu de obtinut in alte vremuri
Orisicat, un bucatar belgian l-a numit pe calcan  "un print al marilor"; are un gust deosebit intre pestii marini, nu se hraneste cu prostii desi "locuieste" pe fundul marii si este urat.
Eu am zis ca sa nu il prepar intreg sau patratele, ci sa il filetez. Treaba nu foarte simpla, nefiind totusi chirurg, dar am rezolvat-o:
am taiat intai capul (cu cutitul), apoi coada si inotatoarele cu foarfeca, apoi l-am crestat de-a lungul coloanei vertebrale cu cutitul si apoi am decolat file-urile de pe vertebre. Tre' sa recunosc ca mi-a luat oarece timp.






Am pregatit sosul verde, simplu, usor, hranitor, dietetic si bogat in vitamine: am amestecat 20 frunze de macris cu un avocado, cu sucul de la o lamaie verde si cu 3 linguri de iaurt; le-am dat pe toate prin blender apoi le-am pus intr-un vas de ceramica si l-am lasat la rece.























Pestele l-am prajit simplu; am topit 30 g unt intr-o lingura de ulei de masline, am daugat piper 5 baies proaspat macinat si am prajit pestele cam cinci minute pe fiecare parte.




























Se serveste cu sosul sus-numit, cat mai repede dupa ce este prajit; ca garnitura as recomanda fie un orez simplu, fie cum am facut eu cumparati un taboule. Se poate incerca si ceva pe baza de muulte legume.
Iar ca totul sa alunece bine pe esofag in jos, recomand un vin mineral, usor acidulat si aromat; eu de exemplu am avut parte de un Pouilly Fume medaliat cu aur la Paris in 2018 (Sauvignon Blanc).