sâmbătă, 15 septembrie 2018

RAHAT CUPERJE

Rahat cu perje




(de fapt tarta cu rahat si cu perje)




Aceasta minunata reteta de toamna este o dedicatie speciala pentru toti cei care au avut de-a lungul vietii vreo tangenta cu aceasta expresie, indiferent ca i-a facut sa rada sau sa planga, ca i-a incurajat sau descurajat, ca le-a placut sau nu, esential este sa fi auzit aceasta vorba.
O mentiune speciala se cuvine acelui geniu anonim al pedagogiei balcanice care s-a gandit ca "rahat cu perje" este un bun inlocuitor de note pentru un elev din scoala primara.

Buun, sa purcedem (sau sa procedam?)
de la inceput vreau a zice ca am folosit blat semipreparat; din pacate nu sunt asa de talentat incat sa imi iasa mai bine decat cel din comert; si inca ceva, este o tarta cu rahat si un amestec de soiuri de prune (bistrite, renglote, corcoduse, prune rosii); daca va inspira mai mult cu un singur soi, sunteti liberi sa incercati.

Ingrediente:
1 blat tarta
1 ou
150 ml frisca
150 g nuca de cocos
200 g zahar sau alt indulcitor
rahat
perje.


Se aleg prunele, eu zic sa  fie cat mai diversificate si cat mai colorate; le taiem in doua si scoatem samburii, taiem rahatul cat mai marunt (ooo, ce placere sa taia rahatul in bucatele!!!!) si se intinde frumos in tava aluatul si se lasa la temperatura camerei.


Intre timp, se prepara umplutura: intai batem frisca, apoi batem albusul spuma, adaugam galbenusul, le omogenizam, adaugam frisca si cocosul aaaa pardon, nuca de cocos si daca mai este cazul zahar (personal, am folosit 100 g zahar si 100 g stevia); am omogenizat bine-bine totul.







Am asezat in tava cu aluat fructele, cat mai frumos si mai ornamental; tot la fel de frumos am asezat si rahatul. 




La sfarsit am acoperit cu umplutura si am pus la cuptor pentru 20-25 minute, in fuctie de cat de rumena va place.


Eu am preferat sa o servesc simplu, pe principiul ca nimic nu merita sa acompanieze un asemenea amestec; daca vreti neapart, se poate acompania cu ceva inghetata cu gust discret (vanilie oare?) sau frisca.


Sper ca aceasta reteta va va face sa vedeti dintr-un unghi pozitiv celebrul amestec de rahat cu perje.
Pofta bunaaaaa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu