Traditionalul miel de Paste
sau miel glazurat cu miere si cimbrisor
Cand l-am gustat prima data, eram la peste 2000 m, imi era frig dar era soare si frumos. Fiind suparat ca era risc de avalansa, m-am razbunat mancand intr-un birt, iar acolo mi-a suras souris d'agneau confit au miel et thym, si cum se termina iarna si se apropiau Sfintele Sarbatori, am zis ca de ce n'as retine reteta. Bine, a trebuit sa mai fac cautari pe net, sa o mai adaptez ca sa semene cu ce am avut eu in farfurie, dar in final am reusit sa obtin ceva multumitor.
Pentru inceput, se iau asa:
un picior sau umar de miel de vreo 2-3 kg
2 cepe mari
5 catei de ustoroa'
2 feniculi
2-300 g fasole verde
5-6 cartofi medii
4-5 morcovi
2 linguri miere
4 linguri ulei de masline
cimbrisor, rosmarin, menta
sare
Pentru inceput, se amesteca intr-un bol 2 linguri de ulei cu 2 linguri de miere si cu cimbrisorul si rosmarinul si menta; adica se freaca, printre altele, menta.
Bucata de miel se lasa fie intreaga, fie se taie bucati, (in acest din urma caz se face mai repede) si apoi se unge cu amestecul de mai sus, de preferinta incet, cu ajutorul unei pensule, revenind de mai multe ori ; se pune la rece pentru 2 ore.
Urmatoarea etapa este pregatirea legumelor: se taie morcovul in lungime sau in rodele, cartofii in cuburi sau se lasa intregi daca sunt mai mici, usturoiul, ceapa si feniculul se taie felii.
Se scoate carnea de la rece si se recupereaza lichidul scurs in vasul in care a stat.
Apoi se prajeste intr-o tigaie in 2 linguri de ulei, pe toate partile, sa se patrunda cam 1-2 cm in adancime;
se scoate carnea, se prajesc un pic morcovii si cartofii,
se scot si acestea si se prajeste ceapa si feniculul, in acelasi ulei, pana cand ceapa devine transparenta. Ultimul se adauga usturoiul, cam cu 1-2 minute inaine ca ceapa sa fie transparenta, usturoiul nu trebuie sa fie prea ars.
Se curata si fierbe fasolea verde.
Se pun toate acestea intr-o oala mare si se dau la foc mic timp de o ora, amestecand din cand in cand; se adauga fie un 500 ml apa calda si cub de supa de pui fie 500 ml de supa de pui reala. Daca este cazul se mai pune apa calda.
Inainte de sfarsit, cam cu 10 minute, se adauga fasolea. Cam tot atunci se preincalzeste cuptorul la 160 °C, caldura turnanta.
Cand totul e gata (carnea frageda, legume moi, lichidul la mai putin de 50 % din cantitatea initiala), se opreste focul si se scoate carnea din vase, se unge cu unsoarea ramasa de dinainte de a fi prajita si se pune la cuptor, intr_o tava in care se pun si cateva linguri de sos rezultat din fierberea legumelor cu carnea. Se mai lasa 40 de minute in cuptor, din cand in cand se ia cu lingura din sos si se pune pe carne. Unele retete zic sa nu se intoarca bucatile de carne in tmp ce stau in cuptor, eu le-am intors si nu si-au pierdut luciul.
Cand totul este gata, se scoate carnea si se serveste impreuna cu legumele cu care a fiert si cu sosul respectiv si poate fi acompaniata de cartofi fierti, cartofi prajiti cu rosmarin si uturoi, spanac, sparanghel, gratin dauphinois sau varianta lui savoyarda (pe langa cartofi contine si crozets, iar ca branza se foloseste Beaufort.
Tot la capitolul acompaniamente, se recomanda un vin rosu cu taninuri puternice si aromat: un Bordeaux, Languedoc, Cahors, Bourgogne (Saint Emilion, Margaux, Gevrey Chambertin, Medoc) Se pot incerca si alte vinuri ep baza de Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Malbec Feteasca Negra (desi nu am incercat, ar trebui sa mearga).
Atentie colesterol mult.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu