joi, 4 februarie 2016

Dulce e painea (auto)exilului


  Pastravi in jar, inveliti in cetina


Dupa cum spun inca din titlu, inca mi se face dor din cand in cand de mancarea din tara aia. Mai ales de delicatesa numita pastrav, ruda mai saraca si mai fara gust a somonului. Uneori il fac mai complicat, insa duminica asta l-am preferat mai simplu.
Reteta asta imi aminteste de turele in muntii nu prea inalti, impaduriti, cu pastrav proaspat pescuit (daca aveam pescari competenti printre noi) sau " combinati" de la vreun padurar si facuti in jar de brad; de-obicei nu il inveleam in cetina iar delicatesa cu scoarta a aparut tarziu.
Utilaj necesar:
gratar si carbune,
patent,
sarma,
cleste sarma,
cutit,
foarfeca gradina.
Deci sa purcedem: 
Se pregateste jarul; uitandu-ma in stanga si in dreapta am vazut ca reteta ancestrala se face intr-o groapa. Chestie ciudata pentru cineva care a dat admitere din fizica, dar deh, s-au inventat foalele. Asa ca eu am luat gratarul si am pregatit un jar puternic pe dansul, apoi am pus si cateva bucati de brad.
Se iau patru pastravi, de preferinta de aia comuni, nu pastravi-curcubee cum am avut eu.Neaparat de apa dulce. Ai mei stateau de 2 zile in frigider, asa, in plus. NU se curata decat de mate! si nu se pre-trateaza in niciun fel.


Se taie de pe pomul de Craciun niste cetina si niste scoarta, apoi se inveleste fiecare peste in scoarta , se leaga cu sarma insa nu foarte strans; apoi pe langa sarme se introduc bucatile de cetina. Ei trebuie sa arate aproximativ asa:

Se pun apoi cu grija in jar. Foarte important, se si acopera:
Se lasa 4-5 minute, ca se fac repede.
si se scot si mai repede
si se servesc repede, pana-s calzi, cu o garnitura de orez si cu un vin alb, sec dintr-o zona cu ierni mai dure, Savoie, Alsace, Tarnave; poate sa fie si ceva gen Giennois, Pouilly, adica ceva cu arome florale; daca aromele de fructe sunt prea puternice cred ca nu pune destul in valoare gustul de brad.

Pofta Buna!