joi, 24 decembrie 2015

DE SFARSIT DE AN

In concluzie, cam asta am propus eu de Sf Sarbatori de sfarsit de an.

CERB IN SOS DE LEGUME, CU GALUSTE CU CIMBRU  

Este o reteta pe baza de vanat, numa' buna la sfarsit de an, alunga frigul intrat in oase si da o atmosfera d'aia de basme, stiti voi.
Binenteles ca toti vrem sa fim originali si pretindem ca reteta noastra e unica. Eu insa recunosc ca m-am lasat inspirat de catre clasicul boeuf bourguignon, am marinat carnea ca pe orice vanat si am mai furat un pic dintr-o reteta norvegiana pe baza de ren. Plagiat, frate!

Ingrediente:
1 kil de carne de cerb
juma' de litru de vin rosu
slanina&ceapa (slanina se taie marunt, ceapa se curata si abia apoi se taie marunt)
2 catei usturoi (se curata si se maruntesc, nu se zdrobesc)
telina (taiata cuburi; daca nu gasiti radacina, puteti folosi si verde)
1 morcov (curatat, taiat cuburi)
zeama de vita
2-300 g ciuperci, taiate si curatate; eu prefer galbiori sau flocosei (hydnum repandum), e de preferat sa fie ciuperci de padure, dau un gust mai special; in reteta de fata am folosit un amestec de hribi, flocosei, ciuperci de cultura

foi de dafin
bace de ienupar; se produc din parc, atentie insa la inaltimea de la care le culegeti. Se poate inlocui cu gin, dar cu unul bine aromat.

Pentru galuste
faina si unt (in raport de masa 2:1), apa potabila, cimbru zbrobit

Garnitura:
de preferat ceva relativ usor, recte fasole verde, orez, amestec breton de legume.

Pentru bucatar:
Niste Laphroaig sau Lagavulin. E buna si o tuica daca n-ai altceva.


Sa purcedem, in ordine cronologica:
Se face rost de un umar sau de o coapsa de cerb, se taie in cuburi si se pune la marinat decusara. Adica sa stea minim 12 ore la marinat la rece. Marinada e simpla; se taie o ceapa, se pune o foaie de dafin, 200 ml vin rosu si 50 ml otet, aranjat totul astfel incat sa acopere carnea.


In ziua cu pricina, se scoate carnea de la marinat, se scurge, se unge cu ulei si se presara cu faina. 


Se pregatesc galustele: se amesteca cu mixerul faina si untul si cimbrul, iar apoi se adauga apa pina ce continutul devine ferm, modelabil; se fac galustele, de dimensiunea dorita. Parerea mea: nu mai mult de 3 cm diametru, ca sa fie bine fierte.

Se incalzeste niste ulei si se topeste slana intr-o tigaie mare, apoi se adauga legumele, de preferat se incepe cu morcovii pentru ca dureaza mai mult sa se prajeasca. Cand morcovii sunt moi si ceapa transparenta, se ia tigaia de pe foc si se scot legumele si se pun deoparte.


 Se reincalzeste uleiul ramas, eventual se mai adauga, si se rumeneste carnea, cam 2 minute pe fiecare parte.
Se toarna uleiul, carnea, legumele intr-un vas mare, se adauga vinul, zeama de carne, ciupercile, foile de dafin si ienuparul. Se incalzeste pana fierbe, la foc mare.
Cand da in clocot, se reduce focul si se adauga galustele, se lasa totul la foc mic timp de 1-2 ore, pana cand carnea e frageda si lichidul se transforma intr-un sos consistent. Daca e nevoie, se poate adauga apa calda.
Se  serveste calda, cu legume fierte sau cu orez simplu. Nu are nevoie de o garnitura complicata, sosul e deja aromat si consistent.
Langa merge bine un vin rosu, aromat, tanic: de preferinta pe baza de malbec, syrah, pinot noir: Gevrey Chambertin, Nuits Saint Georges, Cahors, Nero d'Avola, Feteasca Neagra.

Pofta Buna!
Sarbatori Fericite!
si evitati excesele.